1. ZASTOSOWANIE

Pasteryzator natryskowy typu PN-1,2/8 znajduje zastosowanie głównie w przemyśle przetwórstwa owoców i warzyw do pasteryzacji przetworów i napojów zamkniętych w opakowania szklane, plastikowe i puszki napełnianych na „gorąco”.

2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA

-Wydajność słoi 0,9 l. (fi 98mm)                                   1000 szt./h

-Max. średnica opakowań                                              200 mm

-Max. wysokość opakowań                                            250 mm

-Max. temperatura pasteryzacji                                    92 st. C

-Zużycie pary                                                                    50-150 kg/h

-Zainstal. moc elektr. 3×230/400V, 50Hz                     8,1 kW

-Czas pobytu produktu w pasteryzatorze                    30-120 min.

-Czas pobytu w strefie grzania                                      7-65 min.

-Wymiary gabarytowe                                                     9×1,8×2,4 m

-Ciężar urządzenia                                                           3,5 t

3. OPIS KONSTRUKCJI

Pasteryzator PN-1,2/8 składa się z następujących, głównych części i zespołów:
konstrukcji tunelu w postaci jsdnoczęściowej skrzyni, wykonanej z profili i blach;
rusztu nośnego wykonanego w postaci taśmy siatkowej;
wałów napinającego i napędowego z motoreduktorem;
transporterów płytkowych zasilającego i odbierającego;
zbiornika wody z układu chłodzenia;
instalacji natryskowej w skład której wchodzą rury natryskowe, pompy i rurociągi;
instalacji grzewczej, złożonej z wymiennika rurowego, zaworów, odwadniacza itp.;
instalacji elektrycznej z szafą zawierającą elementy sterowania i automatyki;
osuszacza opakowań wychodzących z pasteryzatora;
wentylatora wyciągu oparów z urządzenia;

4. ZASADA DZIAŁANIA

Produkty w odpowiednich opakowaniach o możliwie jednakowej temperaturze są kierowane na przenośnik zasilający urządzenie który transportuje je na ruszt pasteryzatora. Ruszt porusza się z nastawioną przez operatora szybkością i przesuwa produkt pod natryski w strefie nagrzewania (pasteryzacji) a potem schładzania. Temperatura w strefie nagrzewania  jest regulowana automatycznie do nastawionych na panelu operatorskim wartości. Jeżeli system nie utrzymuje zadanej temperatury w strefie pasteryzacji nastąpi załączenie sygnalizacji ostrzegawczej. Temperatura w strefie chłodzenia produktu jest regulowana ręcznie, zaworem na dopływie wody chłodzącej. Czas pobytu produktu w pasteryzatorze jest nastawiany przez operatora na panelu operatorskim. Produkt po przejściu przez całą długość pasteryzatora jest spasteryzowany i schłodzony. Po wyjściu z tunelu pasteryzatora, produkt trafia na przenośnik odbierający na którym jest osuszony z resztek wody i transportowany do dalszej części linii technologicznej.