1. ZASTOSOWANIE
Pasteryzator wannowo-komorowy typu PK-3 znajduje zastosowanie głównie w przemyśle przetwórstwa owoców i warzyw do pasteryzacji przetworów i napojów zamkniętych w opakowania szklane, plastikowe i puszki.
2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Pojemność robocza komory pasteryzacyjnej 3 kontenery
Zainstalowana moc 3×230/400 V, 50 Hz ok.1,5 kW
Zapotrzebowanie pary o ciśn. 4-6 bar ok. 200 kg/cykl
Wymiary gabarytowe (a x b x h) 5,6 x 2,1 x 4 m
Ciężar urządzenia 2,5 t
3. BUDOWA
Pasteryzator wannowo-komorowy typu PK-3 składa się z komory pasteryzacji, wykonanej w kształcie prostopadłościennej komory z otwieranymi drzwiami, uszczelnianymi pneumatycznie, podestów najazdowych unoszonych siłownikami pneumatycznymi, zbiorników wody ciepłej i wody gorącej, wymiennika ciepła i pompy obiegowej. Całe urządzenie sterowane jest automatycznie z panelu operatorskiego umieszczonego w skrzynce sterowniczej w której znajduje się pozostała aparatura elektryczna i kontrolno- pomiarowa.
4. ZASADA DZIAŁANIA
Pasteryzator wannowo-komorowy typu PK-3 przystosowany jest do pasteryzacji 3 typowych kontenerów stalowych z produktem zapakowanym w opakowania przeznaczone do pasteryzacji. Załadunek odbywa się przez otwierane drzwi i podnoszone podesty. Po załadowaniu należy podesty opuścić w dół i zamknąć drzwi. Następnie wybrać jeden z programów pasteryzacyjnych i włączyć urządzenie. Cały proces odbywa się w cyklu automatycznym a parametry pasteryzacji są rejestrowane. Po zakończeniu procesu pasteryzacji komora pasteryzacji jest opróżniana z wody technologicznej a zakończenie cyklu pracy oznajmiane jest sygnałem dźwiękowym i świetlnym. Po rozładowaniu kontenerów ze spasteryzowanym produktem, możemy załadować następną partię produktu i rozpocząć następny cykl pracy urządzenia.