1. ZASTOSOWANIE

Myjka bębnowa MB-2 znajduje zastosowanie głównie w przemyśle rolno-spożywczym do mycia i płukania głównie ogórków oraz warzyw i owoców.

2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA

Wydajność                                                       1,0-2,5 [t/h]

Objętość bębna                                              1,4 [m3]

Obroty bębna                                                  30 [min-1]

Zainstalowana moc                                        3,0 [kW]

Waga                                                                 780 [kg]

Wymiary gabarytowe lxbxh                          2,5×1,4×2,2 [m]

3. OPIS KONSTRUKCJI

Myjka bębnowa MB-2 składa się z obudowy wykonanej z rur prostokątnych i blach, bębna obrotowego wykonanego z blachy perforowanej, zespołu napędowego, zespołu wodnego oraz zasypu i wysypu. Bęben zawieszony jest  na paskach klinowych, które poprzez napęd wprawiają bęben w ruch obrotowy.

4. ZASADA DZIAŁANIA

Do bębna myjki MB-2 poprzez lej zasypowy w obudowie, wsypujemy surowiec (warzywa, itp.). Obracający się bęben powoduje wzajemne przemieszczanie i ocieranie się a natrysk wodny z rury natryskowej, spłukuje otarty brud, ziemię itp. Myjkę można wyposażyć w zbiornik z sitem filtracyjnym i pompą w celu powtórnego wykorzystania użytej wody. Wymyty surowiec poprzez regulowany wysyp w obudowie transportujemy do dalszego przerobu.