1. ZASTOSOWANIE

Rozdrabniacz RU-5 znajduje zastosowanie głównie w zakładach przetwórstwa owocowców i warzyw. Służy on do rozdrabniania jabłek i innych owoców twardych oraz warzyw.

2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA

Wydajność                                     do 20 [t/h]

Obroty wału                                   985 [obr/min.]

Silnik Sg 160L-6                            N=11 [kW]

Wymiary gabarytowe lxbxh         1,32×1,25×1,54 [m]

3. OPIS KONSTRUKCJI

Konstrukcja rozdrabniacza RU-5 pokazana jest na rysunku UN-RU-5. Jest to kompletny zespół składający się z rozdrabniacza 1, zasuwy 2, sprzęgła 3, silnika 4 i podstawy 5. Wszystkie części stykające się z produktem, wykonane są z materiałów kwasoodpornych.

4. ZASADA DZIAŁANIA

Produkt przeznaczony do rozdrabniania należy podawać do zasobnika nad młynem (zasyp nie wchodzi w zakres standardowego wyposażenia młyna) skąd po otwarciu zasuwy 2 grawitacyjnie opada do umieszczonego w korpusie ślimaka, który przesuwa produkt do komory rozdrabniania, gdzie obracający się wirnik rozdrabnia produkt na rozmieszczonych nożach. Rozdrobniony produkt opada do króćca wylotowego i pompy transportującej rozdrobniony produkt do zbiornika /pompa nie chodzi w zakres standardowego wyposażenia młyna/. Stopień rozdrobnienia produktu reguluje się poprzez wymienne noże o odpowiedniej ilości zębów.