1. ZASTOSOWANIE

Rozdrabniacz RU-6 znajduje zastosowanie głównie w zakładach przemysłu owocowo warzywnego. Służy on do rozdrabniania owoców miękkich, owoców twardych, warzyw i innych produktów.

2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA

Wydajność                                                       do 35 [t/h]

Obroty wału z wirnikiem                                 980 [obr/min.]

Silnik Sg200L6B-3×230/400V                        N=22 [kW]

Wymiary bxlxh                                                 1,47×1,75×1,75 [m]

Masa                                                                 900 [kg]  

3. OPIS KONSTRUKCJI

Konstrukcja rozdrabniacza pokazana jest na rysunku UN-RU-6. Jest to kompletny zespół składający się z rozdrabniacza 1, zasuwy 2, sprzęgła 3, silnika 4 i podstawy 5. Wszystkie części stykające się z produktem, wykonane są z materiałów kwasoodpornych.

4. ZASADA DZIAŁANIA

Produkt przeznaczony do rozdrabniania należy podawać do zasobnika nad młynem (zasyp nie wchodzi w zakres standardowego wyposażenia młyna) skąd po otwarciu zasuwy 2 grawitacyjnie opada do umieszczonego w korpusie ślimaka, który przesuwa produkt do komory rozdrabniania, gdzie obracający się wirnik rozdrabnia produkt na rozmieszczonych nożach. Rozdrobniony produkt opada do króćca wylotowego i pompy transportującej rozdrobniony produkt do zbiornika /pompa nie wchodzi w zakres standardowego wyposażenia młyna/. Stopień rozdrobnienia produktu reguluje się poprzez wymienne noże o odpowiedniej ilości zębów.