Pasteryzator natryskowo-zanurzeniowy typu PNZ-2,0/12
1. ZASTOSOWANIE
Pasteryzator natryskowo-zanurzeniowy typu PNZ-2,0/12 znajduje zastosowanie głównie w przemyśle przetwórstwa owoców i warzyw do pasteryzacji przetworów i napojów zamkniętych w opakowania szklane, plastikowe i puszki.
2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
-Wydajność słoi 0,9 l. (fi 98mm) 3000 szt./h
-Max. średnica opakowań 200 mm
-Max. wysokość opakowań 250 mm
-Max. temperatura pasteryzacji 92 st. C
-Zużycie pary 200-350 kg/h
-Zainstal. moc elektr. 3×230/400V, 50Hz 11,5 kW
-Czas pobytu produktu w pasteryzatorze 30-120 min.
-Czas pobytu w strefie grzania 18-70 min.
-Wymiary gabarytowe lxbxh 13,7×2,8×2,1 m
-Ciężar urządzenia 7,5 t
3. OPIS KONSTRUKCJI
4. ZASADA DZIAŁANIA
Produkty w odpowiednich opakowaniach o możliwie jednakowej temperaturze są kierowane na przenośnik zasilający urządzenie który transportuje je na ruszt pasteryzatora. Ruszt porusza się z nastawioną przez operatora szybkością i przesuwa produkt w zanurzeniu przez strefę nagrzewania (pasteryzacji) a potem pod natryski w strefie schładzania. Temperatura w strefie nagrzewania jest regulowana automatycznie do nastawionych na panelu operatorskim wartości. Jeżeli system nie utrzymuje zadanej temperatury w strefie pasteryzacji nastąpi załączenie sygnalizacji ostrzegawczej. Temperatura w strefie chłodzenia produktu jest regulowana ręcznie, zaworem na dopływie wody chłodzącej. Czas pobytu produktu w pasteryzatorze jest nastawiany przez operatora na panelu operatorskim. Produkt po przejściu przez całą długość pasteryzatora jest spasteryzowany i schłodzony. Po wyjściu z tunelu pasteryzatora, produkt trafia na przenośnik odbierający na którym jest osuszony z resztek wody i transportowany do dalszej części linii technologicznej.