1. ZASTOSOWANIE

Pasteryzator natryskowy typu PNP-2,0/14 znajduje zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym do pasteryzacji piwa i napojów zamkniętych w opakowania szklane i puszki napełnianych na „zimno”.

2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA

-Wydajność butelek 0,5 l.                                                    7000 szt./h

-Wydajność butelek 0,33l                                                    9000 szt./h

-Max. średnica opakowań                                                   200 mm

-Max. wysokość opakowań                                                 250 mm

-Max. temperatura pasteryzacji                                          85 st. C

-Zużycie pary                                                                          200-400 kg/h

-Zainstal. moc elektr. 3×230/400V, 50Hz                          16,0 kW

-Czas pobytu produktu w pasteryzatorze                         30-120 min.

-Czas pobytu w strefie grzania                                           18-70 min.

-Wymiary gabarytowe           lxbxh                                      15,0×2,8×2,1 m

-Ciężar urządzenia                                                                8,5 t

3. OPIS KONSTRUKCJI

Pasteryzator PNP-2,0/14 składa się z następujących, głównych części i zespołów: konstrukcji tunelu w postaci dwuczęściowej skrzyni, wykonanej z profili i blach; rusztu nośnego wykonanego w postaci taśmy siatkowej; wałów napinającego i napędowego z motoreduktorem; transporterów płytkowych zasilającego i odbierającego; zbiornika wody z układu chłodzenia; instalacji natryskowej w skład której wchodzą rury natryskowe, pompy i rurociągi; instalacji grzewczej, złożonej z wymienników rurowych, zaworów, odwadniaczy itp.; instalacji elektrycznej z szafą zawierającą elementy sterowania i automatyki; osuszacza opakowań wychodzących z pasteryzatora; wentylatora wyciągu oparów z urządzenia;

4. ZASADA DZIAŁANIA

Produkty w odpowiednich opakowaniach o możliwie jednakowej temperaturze są kierowane na przenośnik zasilający urządzenie który transportuje je na ruszt pasteryzatora. Ruszt porusza się z nastawioną przez operatora szybkością i przesuwa produkt pod natryski w strefach grzania (nagrzewania i pasteryzacji) a potem schładzania. Temperatura w strefach grzania jest regulowana automatycznie do nastawionych na panelu operatorskim wartości. Jeżeli system nie utrzymuje zadanej temperatury w strefie pasteryzacji nastąpi załączenie sygnalizacji ostrzegawczej. Temperatura w strefach chłodzenia produktu jest regulowana ręcznie, zaworem na dopływie wody chłodzącej. Czas pobytu produktu w pasteryzatorze jest nastawiany przez operatora na panelu operatorskim. Produkt po przejściu przez całą długość pasteryzatora jest spasteryzowany i schłodzony. Po wyjściu z tunelu pasteryzatora, produkt trafia na przenośnik odbierający na którym jest osuszony z resztek wody i transportowany do dalszej części linii technologicznej.