Pasteryzator natryskowy do piwa typu PNP-2,0/14
1. ZASTOSOWANIE
Pasteryzator natryskowy typu PNP-2,0/14 znajduje zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym do pasteryzacji piwa i napojów zamkniętych w opakowania szklane i puszki napełnianych na „zimno”.
2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
-Wydajność butelek 0,5 l. 7000 szt./h
-Wydajność butelek 0,33l 9000 szt./h
-Max. średnica opakowań 200 mm
-Max. wysokość opakowań 250 mm
-Max. temperatura pasteryzacji 85 st. C
-Zużycie pary 200-400 kg/h
-Zainstal. moc elektr. 3×230/400V, 50Hz 16,0 kW
-Czas pobytu produktu w pasteryzatorze 30-120 min.
-Czas pobytu w strefie grzania 18-70 min.
-Wymiary gabarytowe lxbxh 15,0×2,8×2,1 m
-Ciężar urządzenia 8,5 t
3. OPIS KONSTRUKCJI
4. ZASADA DZIAŁANIA
Produkty w odpowiednich opakowaniach o możliwie jednakowej temperaturze są kierowane na przenośnik zasilający urządzenie który transportuje je na ruszt pasteryzatora. Ruszt porusza się z nastawioną przez operatora szybkością i przesuwa produkt pod natryski w strefach grzania (nagrzewania i pasteryzacji) a potem schładzania. Temperatura w strefach grzania jest regulowana automatycznie do nastawionych na panelu operatorskim wartości. Jeżeli system nie utrzymuje zadanej temperatury w strefie pasteryzacji nastąpi załączenie sygnalizacji ostrzegawczej. Temperatura w strefach chłodzenia produktu jest regulowana ręcznie, zaworem na dopływie wody chłodzącej. Czas pobytu produktu w pasteryzatorze jest nastawiany przez operatora na panelu operatorskim. Produkt po przejściu przez całą długość pasteryzatora jest spasteryzowany i schłodzony. Po wyjściu z tunelu pasteryzatora, produkt trafia na przenośnik odbierający na którym jest osuszony z resztek wody i transportowany do dalszej części linii technologicznej.