1. ZASTOSOWANIE

Pasteryzator natryskowy typu PN-2,0/12 znajduje zastosowanie głównie w przemyśle przetwórstwa owoców i warzyw do pasteryzacji przetworów i napojów zamkniętych w opakowania szklane, plastikowe i puszki napełnianych na „gorąco”.

2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA

-Wydajność słoi 0,9 l. (fi 98mm)                                          3000 szt./h

-Max. średnica opakowań                                                     200 mm

-Max. wysokość opakowań                                                   250 mm

-Max. temperatura pasteryzacji                                           92 st. C

-Zużycie pary                                                                          200-350 kg/h

-Zainstal. moc elektr. 3×230/400V, 50Hz                           16 kW

-Czas pobytu produktu w pasteryzatorze                          30-120 min.

-Czas pobytu w strefie grzania                                            18-70 min.

-Wymiary gabarytowe           lxbxh                                      13,0×2,8×2,4 m

-Ciężar urządzenia                                                                 8,0 t

3. OPIS KONSTRUKCJI

Pasteryzator PN-2,0/12 składa się z następujących, głównych części i zespołów:
konstrukcji tunelu w postaci dwuczęściowej skrzyni, wykonanej z profili i blach;
rusztu nośnego wykonanego w postaci taśmy siatkowej;
wałów napinającego i napędowego z motoreduktorem;
transporterów płytkowych zasilającego i odbierającego;
zbiornika wody z układu chłodzenia;
instalacji natryskowej w skład której wchodzą rury natryskowe, pompy i rurociągi;
instalacji grzewczej, złożonej z wymienników rurowych, zaworów, odwadniaczy itp.;
instalacji elektrycznej z szafą zawierającą elementy sterowania i automatyki;
osuszacza opakowań wychodzących z pasteryzatora;
wentylatora wyciągu oparów z urządzenia;

4. ZASADA DZIAŁANIA

Produkty w odpowiednich opakowaniach o możliwie jednakowej temperaturze są kierowane na przenośnik zasilający urządzenie który transportuje je na ruszt pasteryzatora. Ruszt porusza się z nastawioną przez operatora szybkością i przesuwa produkt pod natryski w strefie nagrzewania (pasteryzacji) a potem schładzania. Temperatura w strefie nagrzewania  jest regulowana automatycznie do nastawionych na panelu operatorskim wartości. Jeżeli system nie utrzymuje zadanej temperatury w strefie pasteryzacji nastąpi załączenie sygnalizacji ostrzegawczej. Temperatura w strefie chłodzenia produktu jest regulowana ręcznie, zaworem na dopływie wody chłodzącej. Czas pobytu produktu w pasteryzatorze jest nastawiany przez operatora na panelu operatorskim. Produkt po przejściu przez całą długość pasteryzatora jest spasteryzowany i schłodzony. Po wyjściu z tunelu pasteryzatora, produkt trafia na przenośnik odbierający na którym jest osuszony z resztek wody i transportowany do dalszej części linii technologicznej.