1. ZASTOSOWANIE
Pasteryzator natryskowy typu PN-2,0/12 znajduje zastosowanie głównie w przemyśle przetwórstwa owoców i warzyw do pasteryzacji przetworów i napojów zamkniętych w opakowania szklane, plastikowe i puszki napełnianych na „gorąco”.
2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
-Wydajność słoi 0,9 l. (fi 98mm) 3000 szt./h
-Max. średnica opakowań 200 mm
-Max. wysokość opakowań 250 mm
-Max. temperatura pasteryzacji 92 st. C
-Zużycie pary 200-350 kg/h
-Zainstal. moc elektr. 3×230/400V, 50Hz 16 kW
-Czas pobytu produktu w pasteryzatorze 30-120 min.
-Czas pobytu w strefie grzania 18-70 min.
-Wymiary gabarytowe lxbxh 13,0×2,8×2,4 m
-Ciężar urządzenia 8,0 t
3. OPIS KONSTRUKCJI
Pasteryzator PN-2,0/12 składa się z następujących, głównych części i zespołów:
konstrukcji tunelu w postaci dwuczęściowej skrzyni, wykonanej z profili i blach;
rusztu nośnego wykonanego w postaci taśmy siatkowej;
wałów napinającego i napędowego z motoreduktorem;
transporterów płytkowych zasilającego i odbierającego;
zbiornika wody z układu chłodzenia;
instalacji natryskowej w skład której wchodzą rury natryskowe, pompy i rurociągi;
instalacji grzewczej, złożonej z wymienników rurowych, zaworów, odwadniaczy itp.;
instalacji elektrycznej z szafą zawierającą elementy sterowania i automatyki;
osuszacza opakowań wychodzących z pasteryzatora;
wentylatora wyciągu oparów z urządzenia;
4. ZASADA DZIAŁANIA
Produkty w odpowiednich opakowaniach o możliwie jednakowej temperaturze są kierowane na przenośnik zasilający urządzenie który transportuje je na ruszt pasteryzatora. Ruszt porusza się z nastawioną przez operatora szybkością i przesuwa produkt pod natryski w strefie nagrzewania (pasteryzacji) a potem schładzania. Temperatura w strefie nagrzewania jest regulowana automatycznie do nastawionych na panelu operatorskim wartości. Jeżeli system nie utrzymuje zadanej temperatury w strefie pasteryzacji nastąpi załączenie sygnalizacji ostrzegawczej. Temperatura w strefie chłodzenia produktu jest regulowana ręcznie, zaworem na dopływie wody chłodzącej. Czas pobytu produktu w pasteryzatorze jest nastawiany przez operatora na panelu operatorskim. Produkt po przejściu przez całą długość pasteryzatora jest spasteryzowany i schłodzony. Po wyjściu z tunelu pasteryzatora, produkt trafia na przenośnik odbierający na którym jest osuszony z resztek wody i transportowany do dalszej części linii technologicznej.