1. ZASTOSOWANIE

Odmaczalnik ogórków OK-2 służy do odmaczania i mycia głównie ogórków w zakładach przetwórstwa owoców i warzyw.

2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA

Wydajność                             2,5 [t/h]

Pojemność robocza             10 [m3]

Zainstalowana moc              4,4 [kW]

Wymiary    lxbxh                    3,2×3,1×4,1 [m]

Masa                                      1900 [kg]

3. OPIS KONSTRUKCJI

Odmaczalnik OK-2 zbudowany jest w formie pionowego zbiornika podzielonego na trzy komory, dwie robocze, trzecia jako zasobnik wody dla pomp. Komory wyposażone są w instalacje wodną 2, zespół zastawek 4, sito 3 i kratę 5, oraz zawory spustowe 8. Odmaczalnik wyposażono w drabinę i podest obsługowy.

4. ZASADA DZIAŁANIA

Surowiec do mycia należy podawać do właściwej komory odmaczalnika, który posiada dwie komory robocze pracujące naprzemiennie. Gdy jedną komorę napełniamy z drugiej możemy umyty i odmoczony surowiec pobierać do produkcji. Odmaczalnik wypełniony jest wodą, która (po załączeniu pomp) cyrkuluje w obiegu zamkniętym powodując odmaczanie i mycie ogórków. Po odmoczeniu i wymyciu surowiec z komory poprzez otwarcie zastawek 4 kierowany jest na rynnę wysypową odmaczalnika. W rynnie znajduje się krata 5 i sito 3 służące do oddzielenia wody i zanieczyszczeń od umytego surowca.

Po odmaczalniku ogórki powinny trafić do myjki bębnowej w celu domycia świeżą wodą.