1. ZASTOSOWANIE
Odmaczalnik ogórków OK-2 służy do odmaczania i mycia głównie ogórków w zakładach przetwórstwa owoców i warzyw.
2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Wydajność 2,5 [t/h]
Pojemność robocza 10 [m3]
Zainstalowana moc 4,4 [kW]
Wymiary lxbxh 3,2×3,1×4,1 [m]
Masa 1900 [kg]
3. OPIS KONSTRUKCJI
Odmaczalnik OK-2 zbudowany jest w formie pionowego zbiornika podzielonego na trzy komory, dwie robocze, trzecia jako zasobnik wody dla pomp. Komory wyposażone są w instalacje wodną 2, zespół zastawek 4, sito 3 i kratę 5, oraz zawory spustowe 8. Odmaczalnik wyposażono w drabinę i podest obsługowy.
4. ZASADA DZIAŁANIA
Surowiec do mycia należy podawać do właściwej komory odmaczalnika, który posiada dwie komory robocze pracujące naprzemiennie. Gdy jedną komorę napełniamy z drugiej możemy umyty i odmoczony surowiec pobierać do produkcji. Odmaczalnik wypełniony jest wodą, która (po załączeniu pomp) cyrkuluje w obiegu zamkniętym powodując odmaczanie i mycie ogórków. Po odmoczeniu i wymyciu surowiec z komory poprzez otwarcie zastawek 4 kierowany jest na rynnę wysypową odmaczalnika. W rynnie znajduje się krata 5 i sito 3 służące do oddzielenia wody i zanieczyszczeń od umytego surowca.
Po odmaczalniku ogórki powinny trafić do myjki bębnowej w celu domycia świeżą wodą.