1. ZASTOSOWANIE

Stacja mycia SM-2 znajduje zastosowanie w zakładach przetwórstwa owoców i warzyw głównie do mycia i namaczania ogórków.

2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA

Wydajność                             2,5 [t/h]

Zainstalowana moc              9 [kW]

Zużycie wody                         1-3 [m3/h]

Wymiary    lxbxh                    7,5×3,1×4,1 [m]

Masa                                       2,9 [t]

3. OPIS KONSTRUKCJI

Stacja mycia ogórków SM-2 składa się z następujących urządzeń:

1. Transportera taśmowego z progami

2. Odmaczalnika

3. Myjki bębnowej

4. Zbiornika wody z sitem i pompą

5. Instalacji wodnej

6. Instalacji elektrycznej

4. ZASADA DZIAŁANIA

Surowiec do mycia podawany jest transporterem 1 i przez rynnę z klapą, kierowany do właściwej komory odmaczalnika 2, który posiada dwie komory robocze pracujące naprzemiennie. Gdy jedną komorę napełniamy z drugiej możemy umyty surowiec pobierać do produkcji. Odmaczalnik wypełniony jest   wodą, która (po załączeniu pomp) cyrkuluje w obiegu zamkniętym, powodując odmaczanie i mycie ogórków. Po wymyciu surowiec kierowany jest do myjki 3 poprzez otwarcie zastawek w rynnie wysypowej odmaczalnika. W rynnie znajduje się krata i sito służące do oddzielenia wody i zanieczyszczeń. W myjce 3 ogórki są domywane czystą wodą, która spływa do zbiornika 4 a stąd jest zawracana do odmaczlnika celem odświeżenia i uzupełnienia stanu wody. Z myjki 3 ogórki są podawane na taśmę inspekcyjną a z niej do dalszej części linii przetwórczej.