Stacja mycia SM-2
1. ZASTOSOWANIE
Stacja mycia SM-2 znajduje zastosowanie w zakładach przetwórstwa owoców i warzyw głównie do mycia i namaczania ogórków.
2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Wydajność 2,5 [t/h]
Zainstalowana moc 9 [kW]
Zużycie wody 1-3 [m3/h]
Wymiary lxbxh 7,5×3,1×4,1 [m]
Masa 2,9 [t]
3. OPIS KONSTRUKCJI
Stacja mycia ogórków SM-2 składa się z następujących urządzeń:
1. Transportera taśmowego z progami
2. Odmaczalnika
3. Myjki bębnowej
4. Zbiornika wody z sitem i pompą
5. Instalacji wodnej
6. Instalacji elektrycznej
4. ZASADA DZIAŁANIA
Surowiec do mycia podawany jest transporterem 1 i przez rynnę z klapą, kierowany do właściwej komory odmaczalnika 2, który posiada dwie komory robocze pracujące naprzemiennie. Gdy jedną komorę napełniamy z drugiej możemy umyty surowiec pobierać do produkcji. Odmaczalnik wypełniony jest wodą, która (po załączeniu pomp) cyrkuluje w obiegu zamkniętym, powodując odmaczanie i mycie ogórków. Po wymyciu surowiec kierowany jest do myjki 3 poprzez otwarcie zastawek w rynnie wysypowej odmaczalnika. W rynnie znajduje się krata i sito służące do oddzielenia wody i zanieczyszczeń. W myjce 3 ogórki są domywane czystą wodą, która spływa do zbiornika 4 a stąd jest zawracana do odmaczlnika celem odświeżenia i uzupełnienia stanu wody. Z myjki 3 ogórki są podawane na taśmę inspekcyjną a z niej do dalszej części linii przetwórczej.